Анкета
Дали светските бестселери се достапни во библиотеката?

НУ Библиотека "КОЧО РАЦИН" - Тетово

Библиотекарството во Тетово влече корени длабоко во историјата и има богата традиција на овие простори, но за жал, нема прецизни податоци за почетоците на работата на Градската народна библиотека "Кочо Рацин" . Точниот ден и месец кога библиотеката почнала да работи не се познати. Тоа се случило пред крајот на 1945 година кога Библиотеката почнала да работи во состав на Поверенството за народна просвета и првично била сместена во новоизградената конфискувана семејна куќа на познатиот тетовски трговец Мато Симовски-Ченка. Првиот книжен фонд го сочинувале околу 2.000 книги наследени од "Читалницата на тетовската младина" која била формирана во 1922 година, збогатен со марксистичко-ленинистичка литература, но имало и голем број книги од светските класици.Сите книги биле на српско-хрватски јазик со исклучок  ...повеке

Latest editions
image

Кога сакаш некого - Кристин Хана

Годините поминати во неуспешни обиди да се зачне и роди дете имаат скршено многу повеќе од срцето на Енџи ДеСариа. Таа и нејзиниот сопруг веќе не можат да се борат со болката ни со заеднички сили, па по болниот развод, Енџи се преселува во родното гратче и го презема управувањето на нивниот семеен ресторан. Во Вест Енд, каде што животот надоаѓа и спласнува како и плимата во океанот, среќата на Енџи почнува драстично да се менува кога запознава една млада девојка со проблеми и се спријателува со неа....
Повеќе
image

Колекционер на очи - Себастијан Фицек

Подготвени или не, тој доаѓа… Тој ја игра најстарата детска игра што постои, криенка. Само што Колекционерот на очи ја игра до смрт. Секојпат е исто. Колекционерот почнува со тоа што ја убива мајката, а потоа го киднапира детето и му дава на таткото четириесет и пет часа часа да го најде. Тоа е неговиот метод. Наоѓаат женско тело со пуштена стоперка во стегнатата рака на мртвата мајка. Избезумен, преплашен татко мора да го најде своето дете пред момчето да се задуши – и пред убиецот да му го извади левото око....
Повеќе
image

Ленинградска зима - Кристин Хана

Мередит и Нина Витсон се толку различни што не личат на сестри. Едната останува дома, се мажи со својата прва љубов, раѓа деца и го води семејниот бизнис. Другата ги следи своите соништа и патува низ светот како познат фоторепортер. Но кога нивниот сакан татко се разболува, Мередит и Нина повторно се спојуваат со нивната неописливо ладна мајка, Ања, која дури и во овој најтрагичен момент не им нуди утеха на своите ќерки....
Повеќе
image

Ејми Сноу - Трејси Рис

Шармантна и динамична, прекрасно напишана приказна која во себе крие се што читателот може да посака.
image

Враќањето - Викторија Хислоп

Под величествените кули на Алхамбра, старите калдрмисани улици одекнуваат од музика и кријат многу тајни на Гранада. Соња Камерон не знае ништо за неверојатното минато на градот, таму е за да ужива во часовите по танцување. Но, во една мирна кафеана, случајниот разговор и низа стари фотографии на ѕидовите ја воведуваат во приказната за ужасите на Граѓанската војна во Шпанија...
image

Мистерија - Федерико Аксат

Одлично создадени ликови, ѓаволски заплет и првокласна приказна.. Роман во кој провејува уметноста на Габриел Гарсија Маркес и хуморот на Роберто Болањо
Линкови

Kонтакт
contact