Порака од г-ѓа Одре Азуле, генерален директор на УНЕСКО,по повод Светскиот ден на книгата и авторското право 23 Април 2021

Во овој период на несигурност, многу луѓе се свртуваат кон книгите кои ќе им помогнат да се справат со затвореноста и со неспокојот.Навистина, книгите имаат посебна способност да разонодуваат и да поучуваат. Тие се средство за истражување на светови вон нашето лично искуство преку запознавање со различни автори, идеи и култури. Тие се средство за пристапување до најдлабоките места во нашиот ум. Страница по страница, книгите ни осветлуваат патека по која можеме слободно да се…

Continue reading
Continue reading...

Известување

Почитувани читатели – корисници на библиотечни услуги во НУ библиотека „Кочо Рацин“ – Тетово, Во надеж дека наскоро ќе можеме да започнеме со работа, а во  интерес  на  заштита на здравјето на читателите и вработените пожелно е посетите во просториите на библиотеката да бидат пократки. Затоа ве повикуваме да ги користите сите предности кои нашата библиотека благодарение на автоматизираното зајмување во системот COBISS.MK ги овозможува: пребарување на граѓата во нашиот електронски каталог  https://plus.mk.cobiss.net/opac7/bib/search/advanced?&db=krte Во нашиот…

Continue reading
Continue reading...

23 Април – Светски ден на книгата и авторското право

ЗОШТО ДА СЕ ЧИТА ДЕНЕС Е ПОВАЖНО ОД КОГА И ДА БИЛО Порака од УНЕСКО Денес, повеќе од кога и да било, во време кога училиштата се затворени ширум светот и кога луѓето се во изолација, моќта на книгите треба да овозможи да се бориме против осаменоста, да ги засили врските меѓу луѓето и да ги прошири нашите видици, притоа стимулирајќи го нашиот дух и нашата креативност.           Во текот на месецот април, како впрочем…

Continue reading
Continue reading...

УМОТ ЦАРУВА, А КНИГАТА ГО ХРАНИ / проф. д-р Методи Чепреганов, невропсихијатар

Веќе повеќе од шеесет години се занимавам со проблемите на созревањето на психичкиот профил на личноста, на колективниот психо-профил (популарно наречен ментален склоп на еден народ) и на цивилизациската свест со име Планетарна совест или социјално сознание за односот кон Мајката Земја. Ќе си дозволам да го елаборирам, од моето богато психолошко-психијатриско искуство само психо-профилот на личноста.             Конфуциј, многу одамна, во своите капитални и вековни дела напишал дека УМОТ ЦАРУВА, А МОЌТА И СНАГАТА…

Continue reading